Sağlık

Emzikleri bal ya da pekmezle tatlandırılıp uyutulan bebeklere dikkat…

Çocukların yanlış beslenme alışkanlıkları diş çürümelerinin başlıca nedenlerinden biridir. “Amerikan Sağlık Birliği (AHA) kurallarına göre 2 yaş altı çocukların beslenme programlarında şekere yer verilmemelidir.” Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demirbebeklerde  Beslenme durumuna dikkat çekti.

Bebeklerin süt dişlerinin çıkmaya başladığı ilk 12 aylık dönemin altını çizen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir Diş hekimi muayenelerinin de aynı anda yeniden başlatılması gerektiğine dikkat çekti. Bebeğin çürük riskinin belirlenmesi ve bebeğin ağız hijyeninin devamlılığı konusunda ebeveynlerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Nurgül Demir, “Ağız sağlığını korumak için bebeğin beslenme programında şeker içeren sıvı ve katı gıdalardan uzak durulmalıdır. . Bebeklerin büyüme ve gelişmesine faydası tartışılmaz olan anne sütünün, içerdiği şeker nedeniyle çürüklere neden olabileceği dikkate alınmalıdır. Her emzirmeden sonra bebeğin ağzının içini su içerek veya nemli temiz bir gazlı bezle silerek temizleyin; “Ağızdaki yumuşak dokularda süt kalıntılarının kalmasını engeller ve ağzın pH’ını dengeler.”

İlk dişlerin çıkmasıyla birlikte fırçalama şarttır.

“Bebeğin ilk dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren sabah ilk beslenmeden sonra ve gece uyumadan önce bebeğe uygun diş fırçası ve diş macunu ile dişler fırçalanmalıdır. Ek gıdalara geçiş sırasında çocukların tükettiği atıştırmalıklarda tatlandırıcı olarak beyaz veya esmer şekere yer verilmemiş; “Bal, pekmez, keçiboynuzu özü gibi doğal ürünler eklenmeli.” Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Ancak bebeğin rahat uykuya dalabilmesi için bal veya pekmezle tatlandırılmış biberon veya emzikle uyutulmamalıdır. Gece tükürük akışı gündüz seviyelerinden çok daha azdır. Gece boyunca diş yüzeylerinde kalan ve ağızdaki pH’ı düşürerek çürümeye neden olan bakterilerin çoğalmasına neden olan şeker; Bebeklerde ‘erken çocukluk çürüğü’ olarak adlandırılan ve tüm süt dişlerini kapsayan yaygın çürüklere neden olur. Süt, kalsiyum kaynağı olarak doğal ve şekersiz olarak tüketilmeli; “Besleyici bal ve pekmez gibi doğal ürünler tüketildikten sonra diş yüzeyleri mutlaka temizlenmelidir.”

Süt ve süt ürünleri tüketilmeli

Nurgül Demir, çocuklara 5 yaşına kadar doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, çocukların sağlıklı ve doğal besinler tüketmesi gerektiğini belirtti. Okula başladıklarında şeker alımının durdurulması gerektiğini belirten Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir Okul çağında çocuk doktoru gözetiminde uzun süreli diyet programları planlanmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır. Süt ve doğal süt ürünlerinin çürük önleyici etkisi olduğunu bir kez daha hatırlatayım. Çocuklar için tercih edilen sütün mümkün olduğunca doğal ve katkısız olması gerekmektedir. Hazır meyveli sütler ve şekerli yoğurtlar yerine mevsim meyveleri süte veya yoğurda karıştırılarak çocuklar tarafından tüketilmelidir. Başta peynir olmak üzere süt ürünleri, içerdiği yüksek kalsiyum ve fosfat iyonlarının diş güçlendirici etkisinin yanı sıra çürük önleyici etkisinin de bilmemiz gereken ‘kazein’i içerir. “Aynı zamanda ağızdaki asidik stabilitenin korunmasında rol oynayan peynir, tükürük akışını arttırır ve ağzın içini temizler,” dedi ve aşağıdaki gibi düşünülmesi gereken diğer noktaları listeledi:

bir- 2 yaş altı çocukların diyet programlarında şekere yer verilmemelidir. Bebeğin tatlı yiyecek ve içeceklerle tanışması mümkün olduğu kadar geciktirilmelidir.

2- 5 yaşına kadar çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları öğretilmeli; Sağlıklı ve doğal besinler tüketilmeli, şeker alımı durdurulmalı ve okul çağında çocuk doktoru gözetiminde uzun süreli bir beslenme programı planlanmalı ve bunun devamlılığı sağlanmalıdır.

3-Şekerle tatlandırılan ve besin değeri düşük yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, özellikle okul çağındaki çocuklarda hazır ve paketli gıdaların tüketimi durdurulmalıdır.

4-Doğru beslenme alışkanlığının kazandırılmasında ebeveynlere yol gösterici olmalı ve çocukların bu konuda farkındalığı arttırılmalıdır.

5 -Okullarda beslenen çocuklara yönelik hazırlanan menüler uzmanlara danışılarak hazırlanmalı; Çürüklere neden olduğu bilinen atıştırmalıklar, şekerli yiyecek ve içecekler menüde yer almamalı, çocuklara öğünlerden sonra su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

camardiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu